Jørn Hoelstad Pettersen

Mitt hJØRNe av web'en

Jag trivs bäst i öppna landskap ...

... var det en fin svensk sang som handlet om en gang. Og jeg må vel innrømme at jeg ser poenget mer og mer. Jeg har i kompromissenes ånd forsøkt å ha en fot i både den lukkede læringsplattformleiren og i den åpne Web 2.0-leiren. Min sære stahet (eller er det latskap?) som gjør at jeg fremdeles blogger her i dette håpløse it's:learning-verktøyet er nå en ting. Jeg har også forsøkt å bruke plattformen i et slags samvirke med mer åpne, web-baserte verktøy som wiki.  

Men sannelig om leverandørene gjør det lett å argumentere for at det er noe behov for disse dyre, lukkede systemene. Det minste man må forlange, er jo at de har en viss pålitelighet. De kan sikkert vise til mye imponerende statistikk på oppetid og slikt, men hva hjelper det når brukernes subjektive opplevelse gjør at plattformens navn blir vekselvis et skjellsord og gjenstand for latterliggjøring?

I forrige uke ga vi først opp å bruke it's:learning til midtterminurderinger. Filredigeringen fungerte rett og slett ikke tilfredsstillende. Så ga vi opp å bruke det til romreservasjon - en atskillig mindre krevende oppgave, som heller ikke funket. I dag knelte hele plattformen under byrden av et par tusen påloggede i Akershus fylkeskommune. Løsningen leverandøren valgte var åpenbart å nekte tilgang til plattformen for alle brukere i fylket - for vårt vedkommende midt i en fagdagsøkt der elevene skulle både hente informasjon fra den og laste opp til den. Ingen informasjon - bortsett fra annenhånds opplysninger i etterhånd om at vi visstnok skulle flyttes over på en annen server. Det å fjerne påloggingsmuligheten uten forvarsel var for øvrig samme metode firmaet valgte under kaoset etter ny versjon i vinter. Vi er visstnok så store brukere at vi må blokkeres for at de mindre skal få komme seg på ...

En stor del av økten i dag skulle brukes til arbeid med eTwinning-prosjektet vårt. Her er nok et lukket system, det såkalte TwinSpace, som partnerskolene kan jobbe innenfor. Her er chat og filopplastingssystem og en del annet. Men hva skal man egentlig med en chattekanal som har så liten kapasitet at mange av elevene ikke kommer seg på i det hele tatt? Og hva slags multimediefiler skal vi laste opp til TwinSpace når maks filstørrelse er 5MB?

Det logiske er sikkert å ta steget rett ut i de åpne, web-baserte verktøyene og glemme plattformene. Bygge en wiki. Legge video ut på Vimeo (eller YouTube - den første kan passordbeskytte videoene - usikker på om YouTube kan det). Chatte på MSN eller ICQ. Innvendingen er selvfølgelig elevene sikkerhet. Ikke bare det som går på beskyttelse mot uønskede tilnærmelser fra diverse lugubre eksistenser, men også det at de skal ha lov til å prøve og feile på et fremmedspråk uten at dette skal spres for all verden.

Vil elevene trives i et slikt åpent landskap?

6 comments

Guest says

Jeg vet ikke hvorfor its learning og classfronter har fått sånt jerngrep på norske skoler. Sikkert en kombinasjon av å være tidlig ute og at skolemyndighetene da kan krysse av for at de har lagt til rette for digital læring.
Selv har jeg bare (tvungen) erfaring med fronter, som jeg synes har seilt kraftig akterut de siste årene.
Har satt opp Moodle for en del andre prosjekter, og må si at den er mere spennende å bruke, samt har en brukerbase som gir et mye større moment.
Ang romreservering kan Google calendar anbefales..
Enkel å sette opp for at mange kan ha adgang, og enkel å embedde på andre sider..

thor hauknes

5. november 2007 20:36:17

Guest says

På JonblOGG sto det et interessant innlegg om <a href="http://infodesign.no/2007/11/opensocial.htm">OpenSocial</a>. Der spørres det hvor lenge det vil gå før Google utkonkurrerer LMS-ene.
Det er synd at det går så lang tid før its learning forbedrer verktøy de har lansert. Da bloggen kom, var jo svakhetene åpenbare, men man tenker jo alltid som så at det blir sikkert bedre snart, uten at det skjer. Etter å ha ventet en stund, droppet jeg selv å bruke bloggen der, jeg bruker blogger.com. - Men jeg beundrer din utholdenhet :-) Einar B.

5. november 2007 20:57:57

Guest says

Vi bruker https://www.reservasjon.net/ til romreservasjon. Bortsett fra at firmaet hadde en diskkræsj og fant ut at backupen ikke funka her forleden, så er det en brukervennlig løsning.
Ellers flytter jeg stadig mer av læringsaktiviteten vekk fra LMS'ene, men når IL funker er det et godt adm.verktøy (hvis man får logget seg på da). Leif H

5. november 2007 21:27:46

Pettersen, Jørn Hoelstad says

<p>Thor; har lest litt om Moodle og syns det ser spennende ut. Er vel imidlertid lite trolig at vi får bryte ut av avtalen som fylket har gjort med it's:learning - nå sitter vi i "fella" til neste anbudsrunde, og jo flere år og jo mer innhold som er investert i plattformen, desto vanskeligere blir det vel å bryte ut.</p>

<p>Hva er erfaringen med Moodle, da - krever det mye ressurser til vedlikehold? Hvordan er det med support? </p>

<p>Når det gjelder romreservasjon ser det muligens ut til at vi satser på samme tjeneste som Leif nevner.<p>

<p>Einar; Ja, var det ikke et løfte om at det blant annet skulle teksteditor her i kommentarfeltet? Det er litt småidiotisk å sitte og skrive html-tagger for å lage avsnitt! Jeg har tenkt at jeg kanskje skal holde ut her et år før jeg vurderer bloggen min som så veletablert at den fortjener noe å avansert! Så om et par-tre måneder ...</p>

5. november 2007 21:36:59

Guest says

Fra ambisjon:

Nå er det bare kassebord, men gjett hva det skal bli?
Et sybord slik som mor vil ha med mange skuffer i.
Det vil hun sikkert ha, da blir hun sikkert gla’
Og at det er en nyttig ting kan ingen komme fra.

Til resultat:

For gaven ligger pakket inn, og gjett hva mor skal få?
Ei spekefjøl som mor kan smøre skolematen på
Det vil hun sikkert ha, da blir hun sikkert gla’
Og at det er en nyttig ting kan ingen komme fra.
Einar Berg
<a href="http://viamag.net/hildring/?p=1156">Kilde</a>

5. november 2007 23:17:28

Pettersen, Jørn Hoelstad says

<p>Herlig sammenligning, Einar! </p>
<p>Jørn</p>

5. november 2007 23:23:33

Add comment

 
Powered by: itslearning