Jørn Hoelstad Pettersen

Mitt hJØRNe av web'en

Middelmådigheten i midten

Radioheads In Rainbows har fylt høyttalerne noen ganger i helgen. Har aldri vært noen stor fan, men etter all hypen om den innovative distibusjonsmodellen måtte jeg bare prøve:  du kan laste ned hele albumet som mp3-fil og bestemme prisen selv. Har du ikke lyst til å betale noe, lar du være. Vil du betale full CD-pris, kan du gjøre det. Eller en hvilken som helst annen sum. Jeg endte opp på £4 - gratis skal det jo ikke være, men det var tross alt den dagen da restskatten kom ...

Nye forretningsmodeller prøves ut. Prince distribuerte 2,5 millioner gratiseksemplarer av sitt siste album i sommer med avisen Daily Mail. Madonnas beslutning om å forlate Warner og signere med selskapet Live Nation får abc.news til å spørre om plateindustrien står for fall. Og nå gir altså Radiohead bort sitt siste siste album gratis - hvis du ikke har lyst til å betale.

Seth Godin har noen betraktninger om hvordan denne typen innovasjon skjer. I musikkbransjen har jo de ukjente up-and-coming artistene gitt bort musikken sin lenge på forskjellige nettsteder. Nå følger toppnavnene etter. De som, ifølge Godin, sitter og venter, er det han kaller "the mediocre middle" - middelmådighetene i midten. De håper fremdeles på at de forandringene som har begynt å ryste industrien i grunnvollene skal gå over av seg selv. Han tror ikke de vil det. Til slutt kommer også disse artistene til å komme etter. Men nettopp ved å vente og nøle, dømmer de seg til å forbli middelmådigheter.

En kan være enig eller uenig i en slik beskrivelse av musikkbransjen. Men å tro at den vil forbli upåvirket av slik nytenkning som bl.a Radiohead står for, er antagelig naivt. Eller at det er det samme å selge musikk i en verden hvor du til enhver tid har tilgang til 40.000 radiostasjoner. Det er vel strengt tatt ikke riktig å kalle dem radiostasjoner heller, når du kan tilpasse innholdet selv, slik du kan med f.eks. min favorittstasjon, last.fm. Godin: Vi har beveget oss fra en situasjon med knapphet (på hits, på sendefrekvenser, på hylleplass i butikken) til en preget av overflod.

Det som er interessant for oss i skolen er om den samme typen endringer vil påvirke annen digital innholdsproduksjon?

0 comments

Add comment

 
Powered by: itslearning